Absint Ritueel

Absint Info

Omlaag Absint Drinkers

In de dagen dat Absint hoogtij vierde was het tussen 17:00 uur en 19:00 uur Absint tijd. 17:00 uur stond bekend als "l'heure verte" (het groene uur), men dronk dan de Absint volgens een vast ritueel.
Absint krijgt z'n karakteristieke smaak door de destillatie van verschillende planten en kruiden uit het Middellandse-Zeegebied, voornamelijk Alsem (Absint), Anijs en Venkel. Alsem is de verzamelnaam voor een aantal verschillende soorten planten uit de Artemisia-familie. De twee bekendste soorten zijn: Artemisia Absinthium (Absint Alsem of Wormwood) en Artemisia Mexicana (Mexican Wormwood). Absint Alsem heeft een erg sterke smaak en er is erg weinig voor nodig om niet alleen Absint, maar ook Vermouth en Chartreuse hun smaak te geven. Om de smaak te verzachten worden anijs, koriander en andere kruiden aan Absint toegevoegd, maar omdat de Absint dan nog steeds pittig is, wordt het meestal aangelengd met suikerwater. Eind negentiende eeuw –toen Absint mateloos populair was onder schilders, schrijvers en dichters– werd het drankje gedronken volgens een traditioneel ritueel...

Er zijn verschillende manieren om Absint te drinken. Men mixte Absint vaak met water, waardoor het unieke troebele effect ontstaat. De groene Absint kleur verandert dan als een kameleon naar een melkachtig lichtgroen.
De tweede manier is; eerst Absint in het glas doen, vervolgens hield men een geperforeerd lepeltje met daarop een suikerklontje erboven, daar goot men water overheen waardoor de suiker langzaam oploste en in de Absint drupte. Het drankje werd ook dan troebel van kleur.
Erg populair was ook om een lepeltje met suiker, te besprenkelen met Absint, de suiker vermengd met Absint werd dan aangestoken en boven het glas gehouden tot dat het carameliseerde. Brandend werd de caramel in de Absint gedrupt die dan eveneens vlam vatte. Op dit moment moest het water toegevoegd worden. Het toevoegen van de brandende suiker doet het drinken van Absint als een mysterieus ritueel ogen...


Vorige pagina Volgende pagina Home

Absint Ritueel

Absint Info

Omhoog Absint Drinkers